Solenegiprojekt i Sydafrika

AvKrister

Solenegiprojekt i Sydafrika

I min hemstad finns ett företag som startat upp ett energiprogram i Afrika. Som kommunrepresentant fick jag en inbjudan att följa med på en studieresa dit, plus att vi skulle besöka andra soleneegiprojekt runt om i Sydafrika. Nedan kommer jag att berätta om de olika projekten vi besökte, dock inte mitt lokala företags projekt eftersom det fortfarande är hemligt. OBS jag varnar för att det blir tråkig läsning om man inte är insatt.

Först Marocko men sedan Sydafrika

Marocko är hem för Afrikas största solprojekt Noor medan Sydafrika är värd för åtta av de tio största solcentralerna i Afrika. Kraftteknologi listar Afrikas största operativa solprojekt efter installerad kapacitet.

Noor Solar Complex är världens största koncentrerade solkraftverksprojekt. Det är en 500MW solpark som ligger i Ouarzazate i Agadir-distriktet i Marocko. Det är det största koncentrerade projektet för solkraftverk i världen.

Projektets läge erbjuder 2 635 kWh/m² solljus per år, vilket anses vara ett av de högsta i världen. Solparken integrerar flera solskyddsanläggningar som är utrustade med olika soltekniker.

Solparken Noor inkluderar projekt Noor I, Noor II och Noor III, som upptar ett område på 2 500 hektar. De tre kraftverken anslöts till  nätet år 2018. Noor Solar Complex kompenserar 760 000 ton koldioxidutsläpp per år.

165,5 MW Benban solceller (PV) ligger i Aswan-provinsen i Benban, Egypten. Solparken består av tre solkraftverk med en individuell installerad kapacitet på 67,5 MW, 70 MW respektive 28 MW.

165,5 MW-projektet byggdes av CHINT Solar i augusti 2018. ACWA Power är utvecklaren, finansiären och operatören av solparken, som innebar en investering på 190 miljoner dollar.

Solcentrumpanelen i Benban producerar tillräckligt med el för att driva 80 000 bostäder och kompenserar ungefär 156 000 ton CO2 per år.

Många projekt i Northern Cape

KaXu Solar One är ett av 100 MW solkraftverk nära Pofadder i Northern Cape Province i Sydafrika. Det är det första kommersiellt drivna solvärmeelektriska kraftverket i Sydafrika.

Projektet offentlig-privat partnerskap (PPP) levererar sedan mars 2015 hållbar energi till Sydafrikas kraftverktyg Eskom enligt ett 20-årigt kraftköpsavtal. Abengoa har en andel på 51 procent i projektet medan IDC respektive KaXu Community Trust äger 29 respektive 20 procent.

KaXu Solar One kraftverk kan leverera ren och grön kraft till cirka 80 000 sydafrikanska hushåll.

De största solprojekten i AfricaXina Solar One genererar ungefär 400 GWh grön energi per år.

Xina Solar One är beläget i Pofadder, Sydafrika och en 100MW koncentrerad solkraftverk byggd av Abengoa med en investering på 880 miljoner dollar. Anläggningen påbörjade sin kommersiella verksamhet i september 2017.

Anläggningen använder parabolisk trågteknologi och erbjuder 5,5 timmars lagring av termisk energi. Anläggningens paraboliska trågsamlare utses till världens största kommersiella CSP-projekt hittills.

Anläggningen förväntas producera cirka 400 GWh energi, vilket är tillräckligt för att driva 95 000 hus samtidigt som man eliminerar 348 000 ton koldioxidutsläpp per år.

Minskade koldioxidutsläpp

Den kommersiella verksamheten i Ilanga-1 CSP-anläggning började i november 2018. SENER och dess partners Emvelo och Cobra slutförde igångkörningen och testningen av 100MW Ilanga-1 CSP-anläggning i november 2018. Beläget i Karoshoek i Northern Cape-provinsen i Sydafrika, ägs av anläggningen Karoshoek Solar One (RF).

Ilanga-1 CSP-anläggningen har 266 SENER trough-slingor. Det saltlagringssystemet som installerats på anläggningen garanterar fem timmars lagring av termisk energi för att generera termisk energi i frånvaro av solstrålning.

Solkraftverket förväntas ge ren energi till cirka 100 000 sydafrikanska hem samtidigt som 90 000 ton koldioxidutsläpp årligen minskar under 20 år.

Kathu Solar Park (KSP) är ett 100MW CSP-projekt i Kathu i provinsen Northern Cape, Sydafrika. Solparken startade kommersiell verksamhet i januari 2019.

Solparken
Solparken

Greenfield-projektet integrerar paraboliskt tråg och smält saltlagringsteknologi, vilket garanterar 4,5 timmars termisk energilagring. Det levererar till 179 000 hushåll i Sydafrika under sin högsta efterfrågan.

Kalkbult solkraftverk på 75 MW ligger nära Petrusville i Northern Cape Province, Sydafrika. Anläggningen utvecklades av Scatec Solar och invigdes officiellt i november 2013.

Byggandet av solfabriken i Kalkbult började i november 2012 och anläggningen anslöts till nätet i september 2013. PV-anläggningen har 312 000 solpaneler spridda över 105 ha mark.

Kalkbult-anläggningen genererar 135 GWh förnybar energi per år, vilket är tillräckligt för att mata 33 000 hushåll. Det kommer också att kompensera 115 000 ton utsläpp av växthusgaser årligen.

Mycket information

Som ni kansle kan förstå så blev det en oerhört intensiv resa med väldigt mycket information, nu besökte vi inte alla dessa solenergiprojekt men vi fick träffa en minister som berättade allt för oss.

Kvällstid i Sydafrika så ska man vara försiktig med att vistas ute, ja faktiskt hade vi förbud mot det av säkerhetsskäl. Och på hotellen kunde man inte vara säker på att tvn funkade. Jag gillade att titta på sydafrikansk tv men i de fall jag inte kunde så spelade jag lite istället. Oftast blev det frågesporter, forgeofempires (ja barnsligt jag vet, men jag älskar strategispel) eller pokerstarscasino. När jag hittar spelsidor jag gillar så håller jag mig rätt trogen till dessa.

Det var många tankar som föddes under studieresan och jag måste erkänna att det ibland var skönt att få rensa hjärnan med något helt annat.

Om författaren

Krister administrator