Bli klimatsmart

AvKrister

Bli klimatsmart

Att vara klimatsmart är ett ord som idag finns på allas läppar. Forskningen visar att vi måste se till att bry oss mer om klimatet om vi vill kunna fortsätta att bo på jorden.

Miljöförstöringen har idag förstört stora delar av vår jord, haven håller på att dö och våra utsläpp av koldioxid gör att temperaturen höjs. Om temperaturen fortsätter att höjas kommer vi att få se stora klimatförändringar som kan göra delar av vår jord omöjliga att bo på. Så vad kan man då göra som enskild person för att försöka dra sitt strå till stacken. Här kommer vi att ta upp några saker du kan tänka på om du vill leva mer klimatsmart.

Konsumera mindre

Det första vi måste tänka på är att konsumera mindre. Vår konsumtion i västvärlden ökar ständigt och den är en stor del av klimathotet. Allt som produceras släpper ut koldioxid. De flesta varor tillverkas dessutom någonstans i andra delar av världen, ofta i låglöneländer och måste fraktas hit till oss i västvärlden. Varorna fraktas med fartyg eller flyg, båda de transportsätten släpper ut stora mängder koldioxid som har en negativ effekt på klimatet. Försök att bara konsumera det du verkligen behöver. Återanvänd saker, sy om och laga kläder istället för att köpa nya. Handla på second hand och lämna själv de kläder du inte använder till antingen second hand eller återvinning. Om du måste köpa nytt, tänk på att handla ekologiska och hållbara produkter, gärna närproducerade. Välj de produkter som gör ett så litet avtryck på klimatet som möjligt. Börja med detta steg som är en mycket viktig pusselbit till att få ner utsläppen av koldioxid.

Tänk på vad du äter

Det vi äter här i västvärlden är en stor miljöbov. Vi köper varje år stora mängder mat. Ofta är det vi köper producerat i andra länder och fraktas hit på lastbil. Planera dina inköp, köp inget onödigt utan försök att köpa bara det du vet att du kommer att äta upp. Idag slänger vi en tredjedel av all mat vi köper och vi måste alla hjälpas åt för att få stopp på matsvinnet. Många väljer idag att äta mer vegetarisk kost, det släpps ut mindre koldioxid vid produktion av växter än vad det släpps ut vid produktion av kött. Därför väljer många idag att äta vegetariskt kanske en dag i veckan och en del väljer att helt gå över till växtbaserad kost. Den som ändå vill äta kött ska försöka att välja rätt sorts kött. Kyckling, kalkon och fläskkött är mer klimatvänligt än nöt- och lammkött. Just kyckling eller kalkon ger i stort sett inte större koldioxidutsläpp än produktion av grönsaker. I handeln finns idag allt fler olika alternativ till kött, många nya produkter med växtprotein har kommit ut på marknaden. Så idag är det inte särskilt svårt för den som vill dra ner på sin köttkonsumtion.

Res mindre

Vi människor älskar ju att resa men våra resor är en stor bov i dramat runt klimatet. Flyget släpper ut ofantliga mängder koldioxid och vi måste göra vad vi kan för att flyga mindre. Alla måste tänka över sitt sätt att resa. Tänk på att inte flyga i onödan. En del behöver kanske flyga i jobbet men när man åker på semester kan man välja andra sätt att färdas på, till exempel tåg.

Om författaren

Krister administrator